Setarea costurilor de livrare

In cadrul magazinului tau MerchantPro poti defini costurile asociate unei anumite metode de livrare, atat ca valoare fixa, cat si in functie de valoarea totala a comenzii, de greutatea acesteia sau de numarul total de produse achizitionate. 

Optiunile variabile sunt de ajutor pentru situatiile in care doresti sa acorzi in mod automat preturi preferentiale la livrare pentru clientii care plaseaza comenzi situate intre anumite intervale valorice sau cantitative pe care le-ai definit.

Setarea costurilor de livrare - metode Custom & API

Nota

Setarea costurilor de livrare se realizeaza in mod identic pentru metodele de livrare de tip Custom si pentru cele prin curieri de tip API. 

Mergi in Setari > Livrare si acceseaza pagina de editare a unei metode de livrare sau adauga o metoda de livrare noua. 

In sectiunea Setari generale, mergi la setarea Tip si selecteaza optiunea Livrare standard, daca metoda de livrare presupune expedierea comenzii catre adresa clientului. Apoi, mergi la setarea Conectare la curier si realizeaza conectarea cu unul dintre curierii de tip API instalati anterior in magazin.

Continua in sectiunea Setari cost la setarea Modalitate de calcul tarif si selecteaza una dintre optiunile:

  • Valoare fixa - costul de livrare va fi fix, indiferent de valoarea comenzii sau de alti parametri pe care i-ai setat; este necesar sa introduci in campul dedicat costul de livrare si eventualele taxe aplicabile;
  • Valoarea totala a comenzii - costul de livrare va fi variabil, in functie de valoarea totala a comenzii; la selectarea acestei optiuni va deveni disponibil campul Calcul cost livrare in functie de valoarea comenzii unde vei putea introduce intervalul valoric si costul de livrare aferent pentru comenzile a caror valoare se situeaza in intervalul definit; poti seta mai multe intervale valorice si costuri de livrare diferite pentru fiecare dintre acestea;
  • Greutatea totala a comenzii - costul de livrare va fi variabil, in functie de greutatea totala a comenzii; daca nu ai introdus greutatea pentru fiecare produs din catalog, costul de livrare nu poate fi utilizat si nu va fi aplicat comenzilor. Optiunea devine disponibila la adaugarea unei metode de livrare numai dupa ce ai activat optiunea Disponibilitate camp Greutate din Setari catalog;
  • Numarul total de produse achizitionate - costul de livrare va fi variabil, in functie de numarul total de produse comandate; la selectarea acestei optiuni va deveni disponibil campul Calcul cost livrare in functie de numarul de produse comandate unde vei putea introduce intervalul valoric si costul de livrare aferent pentru comenzile care cumuleaza un numar de produse situat in intervalul definit; poti seta mai multe intervale valorice si costuri de livrare diferite pentru fiecare dintre acestea;
  • In functie de categorie - costul de livrare va fi variabil, in functie de categoria produselor din comanda; poti opta pentru insumarea costurilor definite la nivel de produs sau poti opta pentru aplicarea costului maxim dintre cele definite pe produsele din comanda.

Mergi apoi in sectiunea Cost livrare si defineste costurile asociate metodei de livrare.

Din setarea Activeaza costuri de livrare suplimentare pentru comenzi cu plata ramburs poti controla daca in cazul comenzilor cu plata la livrare vrei sa aplici un Cost suplimentar fix (care va fi adaugat la costul de livrare aplicabil) sau un Cost suplimentar procentual (calculat in functie de valoarea produselor din cosul de cumparaturi si care va fi adaugat la costul de livrare aplicabil).

Optiunea Inactiv este selectata in mod implicit la adaugarea unei metode de livrare (nu se va aplica niciun cost suplimentar de livrare la comenzi cu plata ramburs).

Realizeaza in continuare setarile referitoare la disponibilitatea metodei de livrare la checkout si apasa Salveaza.

Nota 

La selectarea uneia dintre optiunile Cost suplimentar fix sau Cost suplimentar procentual va deveni disponibila si optiunea Aplica regulile de discount de Livrare gratuita; prin activarea acestei optiuni, costul suplimentar de livrare nu se va mai adauga atunci cand se aplica o regula de discount de tip Livrare gratuita.

Setarea estimarii automate a costurilor de livrare

In cazul anumitor curieri de tip API cu care este pre-integrata platforma MerchantPro (Fan Courier, Urgent Cargus, Sameday) sunt disponibile si optiuni speciale de estimare automata a costului de livrare. 

Mergi in setarile metodei de livrare dorite la setarea Activeaza optiunea de estimare cost. Dupa activarea acesteia, sistemul curierului va transmite prin API estimarea de tarif pentru fiecare expeditie, iar costul estimat de curier va inlocui pretul de livrare pe care l-ai introdus manual.

Nota

Daca estimarea de cost nu poate fi obtinuta din partea curierului, se va folosi costul de livrare setat manual.

In continuare, poti modifica pretul estimat de curier folosind o expresie matematica simpla, pornind de la 'api_price' - estimarea de cost oferita automat prin API de platforma curierului pentru adresa de livrare introdusa de client.

Introdu apoi valoarea minima acceptata pentru costul de livrare. Daca API-ul curierului intoarce o estimare de cost mai mica decat aceasta valoare, se va folosi suma pe care ai introdus-o in campul Cost minim.

Nota

Pentru a creste acuratetea adresei introduse de client si probabilitatea ca estimarea automata din partea curierului sa fie realizata, iti recomandam sa instalezi in magazin aplicatia Autocompletare locatii si sa selectezi in setarile acesteia optiunile Valideaza orasul introdus si Detecteaza codul postal in mod automat in functie de adresa introdusa.

Setarea costurilor de livrare diferite la nivel de zona

Pentru a aplica un cost de livrare diferit pentru acelasi curier de tip API, in functie de zona de livrare, este necesar sa:

  1. Instalezi un curier de tip API de mai multe ori, cu setari diferite de cost sau alte optiuni;
  2. Asignezi metoda de livrare pe zone de livrare diferite, in functie de cum vrei sa se aplice.

Exemple

Daca ai setat curierul tip API Fan Courier si vrei sa oferi un cost de livrare de 10 lei pentru Bucuresti, respectiv 25 de lei pentru alte orase din tara, trebuie sa setezi de doua ori metoda de livrare Fan Curier, o data cu un cost fix de 10 lei si o data cu un cost fix de 25 de lei.

Ulterior, prima metoda va trebui asociata pe zona de livrare Bucuresti, iar a doua metoda pe toata tara, cu exceptia orasului Bucuresti.

Similar, in cazul in care doresti sa oferi posibilitatea livrarii la domiciliu prin SameDay, dar sa pui la dispozitia clientilor si livrarea in EasyBox (cu ridicarea directa a coletului de catre clienti), poti seta de asemenea costuri de livrare diferite.

Adauga doua metode de livrare pentru SameDay, iar pentru una dintre acestea bifeaza serviciul EasyBox (clientul va avea posibilitatea sa aleaga punctul de ridicare, care are setat de obicei cost 0 la livrare), in timp ce pentru cealalta metoda seteaza un cost diferit pentru livrarea la domiciliu.

Te-a ajutat acest articol? Multumim pentru feedback A aparut o problema la trimiterea feedback-ului dvs.. Te rugam sa incerci din nou mai tarziu.