Setarea colectarii TVA pentru vanzari internationale conform schemei OSS

In conformitate cu schema OSS (One Stop Shop) - in vigoare din 1 iulie 2021 - privitoare la modul de taxare a TVA-ului de catre comerciantii care vand catre alte tari membre ale Uniunii Europene, platforma MerchantPro iti permite sa optezi pentru aplicarea dinamica in magazin de TVA diferentiat, in cazul comenzilor si livrarilor internationale. 

Ce este OSS?

De la intrarea in vigoare a directivei OSS, afacerile inregistrate in UE si care comercializeaza catre persoane fizice (vanzari B2C) din tari membre ale Uniunii Europene, se pot inregistra pentru schema OSS de taxare a TVA - program creat pentru a simplifica procesul colectarii si platii TVA in tarile de pe teritoriul Uniunii Europene.  

Comparativ, pana la data de 1 iulie 2021, companiile erau obligate sa se inregistreze si sa plateasca TVA in statul membru al cumparatorului.

Prin alegerea inregistrarii pentru OSS, pentru comercianti nu va mai necesara inregistrarea in scopuri de TVA in fiecare dintre tarile comunitatii europene in care comercializeaza bunuri sau servicii la distanta. 

Daca afacerea ta are rezidenta fiscala intr-o tara membra UE, te poti inregistra prin portalul OSS din tara respectiva. Tot TVA-ul colectat va fi remis catre autoritatea fiscala locala, care ulterior va redistribui in numele tau TVA-ul catre alte tari UE. 

Cu alte cuvinte, daca vinzi produse sau servicii in intreaga Uniune Europeana, in loc sa te inregistrezi in toate cele 27 de tari membre, te poti inregistra intr-o singura tara pentru OSS si sa aplici pentru o singura rambursare TVA OSS.

Schema OSS (One Stop Shop), denumita in Romania Ghiseul Unic, se aplica astfel:

1
Pentru vanzari catre clientii din tara de rezidenta fiscala a unui comerciant inregistrat intr-o tara UE, se va aplica TVA-ul din tara respectiva;
2
Pentru vanzari catre clientii din alte tari UE, cota de TVA taxata va fi determinata pe baza urmatoarelor criterii:
  • Daca vanzarile combinate catre clienti din tari UE diferite de tara de rezidenta fiscala a vanzatorului sunt mai mici de 10.000 de euro, vanzatorul poate opta pentru aplicarea cotei de TVA din tara sa de rezidenta fiscala. In acest caz, respectiv daca alegi sa taxezi TVA-ul din tara de rezidenta fiscala a companiei tale pentru toate vanzarile in UE, ar putea fi necesar sa aplici la autoritatile fiscale pentru exceptia dedicata micro-afacerilor (este recomandata consultarea autoritatilor sau a unui expert in taxe);
  • Daca vanzarile combinate catre clienti din tari UE, altele decat tara de rezidenta fiscala a vanzatorului, sunt de cel putin 10.000 de euro in total, poti aplica diferentiat cota de TVA corespunzatoare tarii clientului/cumparatorului;
  • 3
    Pentru vanzarile catre clienti din tari non-UE nu se aplica reglementarile OSS, astfel incat, in functie de preferinte, poti alege daca adaugi sau nu TVA la pretul total al produselor.

    Nota

    Pentru detalii referitoare la inregistrarea in schema OSS, iti recomandam sa iei legatura cu un expert in taxe sau cu autoritatile fiscale competente din tara de rezidenta fiscala a afacerii tale.

    Realizarea setarilor TVA in magazin

    Pentru a realiza in magazinul tau MerchantPro setarile cu privire la modul aplicarii TVA-ului in cazul comenzilor si livrarilor internationale:

    1
    Acceseaza Setari > Taxe;
    2
    Mergi in sectiunea Setari TVA la setarea Unde este inregistrata compania ta? si selecteaza una dintre urmatoarele optiuni:
  • UE - selectarea acestei optiuni va face disponibila in pagina o serie de setari avansate privitor la aplicarea TVA-ului de catre comerciantii din zona UE (posibilitatea de a aplica TVA diferentiat in functie de tara si/sau sa aplici setarile de taxe pe baza de geolocatie determinata in functie de IP);
  • Non-UE - la selectarea acestei optiuni se vor aplica doar setarile de taxe pe care le-ai definit in cadrul sectiunii Cote TVA;
  • 4
    Mergi la Tara de rezidenta fiscala si selecteaza din meniu tara membra a Uniunii Europene in care compania care opereaza magazinul tau online este inregistrata din punct de vedere fiscal;
    5
    Mergi la Cod de TVA intracomunitar si introdu codul de TVA valid in comunitatea europeana al societatii care opereaza magazinul;

    Tip

    Platforma MerchantPro utilizeaza foloseste in mod implicit cotele de TVA standard aplicabile in fiecare tara din UE. 

    Aplicarea TVA diferentiat pentru companiile din UE/Non-UE

    Daca in setarea Unde este inregistrata compania ta? ai selectat optiunea UE, in pagina devine disponibila setarea avansata Aplica TVA diferentiat in functie de tara conform normelor UE.

    Activarea acesteia permite ca pretul total al produsului sa fie calculat dinamic in functie de cota TVA standard corespunzatoare tarii vizitatorului sau, dupa caz, corespunzatoare tarii de livrare a clientului. 

    Nota

    Daca nu activezi optiunea, in shop se va aplica cota TVA standard pe care ai definit-o.

    In continuare, vei avea la dispozitie urmatoarele setari:

    1
    Ce cota TVA doresti sa aplici pentru clientii din UE, cu urmatoarele optiuni:
  • Aplica cota TVA din tara clientului
  • Aplica cota TVA local
  • 2
    Aplica TVA la vanzarile catre companiile inregistrate in scop de TVA intracomunitar (VIES), cu urmatoarele optiuni:
  • Aplica cota TVA
  • Nu aplica TVA
  • 3
    Aplica TVA la vanzarile catre clientii Non-UE, cu urmatoarele optiuni:
  • Aplica cota TVA local
  • Nu aplica TVA
  • Determinarea valorii TVA-ului pe baza de geolocalizare

    In cazul vanzarilor internationale, valoarea TVA-ului poate varia in functie de tara clientului sau de tipul clientului (persoana fizica sau juridica). 

    Avand in vedere ca aceste informatii sunt furnizate sau confirmate de client abia in cadrul procesului de checkout, valoarea finala a TVA-ului si implicit preturile finale vor fi calculate doar dupa ce clientul isi confirma datele de facturare (in cazul persoanelor juridice) sau de facturare si livrare (in cazul persoanelor fizice).

    Prin activarea optiunii Aplica setarile de taxe pe baza de geolocatie determinata in functie de IP, in momentul in care un vizitator acceseaza magazinul si nu este autentificat in contul de client, sistemul va incerca sa detecteze tara din care are loc accesarea, in functie de adresa IP. 

    In aceasta etapa, vizitatorul va vedea preturile calculate in functie de cota TVA aplicabila pentru tara detectata automat pe baza de IP. 

    Ulterior, odata cu introducerea datelor de facturare si livrare in cadrul procesului de checkout, se va determina cu exactitate cota de TVA care se aplica in cazul vanzarii respective si vor fi afisate preturile finale.

    Resurse utile

    Ghiduri si declaratii ANAF privitoare la OSS

    Informatii detaliate despre Ghiseul Unic (OSS)

    Te-a ajutat acest articol? Multumim pentru feedback A aparut o problema la trimiterea feedback-ului dvs.. Te rugam sa incerci din nou mai tarziu.