Calcularea si rotunjirea automata a taxelor

In platforma MerchantPro regasesti doua optiuni de calculare automata a valorii TVA-ului: pe baza pretului net unitar al produsului sau pornind de la valoarea totala a intregii cantitati comandate dintr-un anumit produs. 

In ambele situatii, valorile vor fi rotunjite la doua zecimale.

Pentru a controla modul in care sunt calculate automat taxele din magazin, acceseaza Setari > Taxe si mergi in sectiunea Setari generale la setarea Mod calculare taxe.

Calcularea TVA pe baza valorii totale a cantitatii comandate

Acest mod de calcul presupune determinarea valorii TVA pornind de la valoarea totala a intregii cantitati comandate dintr-un anumit produs.

Utilizarea acestei setari este recomandata, deoarece aplica modul de calcul practicat in contabilitatea romaneasca. 

Nota

Setarea este pre-selectata la crearea unui magazin in platforma MerchantPro. 

Exemplu

Un client cumpara 50 de bucati dintr-un produs care costa 100 RON (cu TVA 19% inclus), ceea ce inseamna o valoare totala de 5.000 RON a cantitatii comandate.

Valoarea neta a cantitatii comandate se calculeaza impartind 5.000 RON la 1,19, rezultatul fiind 4.201,68 RON (rotunjita la doua zecimale).

Valoarea totala a TVA-ului reprezinta diferenta dintre valoarea totala a cantitatii comandate (5.000 RON) si valoarea neta a cantitatii comandate (4.201,68 RON), respectiv 798,32 RON.

Calcularea taxelor pe baza Pretului net unitar

Calcularea taxelor pe baza Pretului net unitar al fiecarui produs dintr-o comanda imbunatateste precizia calculului pentru comenzile care includ produse cu cote TVA diferite si faciliteaza calcularea valorii totale a TVA. 

Calculul taxei va fi efectuat in mod automat pornind de la pretul net unitar al unui produs (rotunjit la doua zecimale) si prin calcularea valorii TVA pentru fiecare unitate de produs in parte.

Ulterior, valoarea TVA per produs va fi inmultita cu numarul de unitati de produs, rezultand valoarea totala a TVA din comanda.

Exemplu

Un client cumpara 50 de bucati dintr-un produs care costa 100 RON (cu TVA 19% inclus), ceea ce inseamna un Pret net unitar de 84,03 RON (valoare rotunjita la doua zecimale).

Prin activarea optiunii de calculare a TVA pe baza Pretului unitar, intai se va calcula in mod automat TVA pentru un singur produs, astfel: 100 RON (Pret cu TVA) - 84,03 RON (Pret net unitar) = 15,97 RON (Valoare TVA per produs).

Valoarea TVA per produs, de 15,97 RON, va fi apoi inmultita cu 50 (numarul de bucati) pentru a da Valoarea totala a TVA de 798,50 RON.

Te-a ajutat acest articol? Multumim pentru feedback A aparut o problema la trimiterea feedback-ului dvs.. Te rugam sa incerci din nou mai tarziu.