Cum aleg un nume de domeniu?

Nota

Alegerea unui nume de domeniu este un pas esential, deoarece acesta va influenta atat imaginea afacerii tale, cat si vizibilitatea acesteia in motoarele de cautare (optimizare SEO). 

La alegerea numelui de domeniu este necesar sa tii cont de urmatoarele recomandari:

  • Pastreaza concizia - incearca sa pastrezi numele domeniului cat mai scurt (maximum 20 caractere), pentru a fi usor de memorat. Evita cuvintele complicate sau care pot crea confuzii de scriere sau pronuntie.
  • Alege simplitatea si relevanta - aceste doua caracteristici contribuie la o memorare usoara a numelui de domeniu. De exemplu, daca vinzi prajituri facute in casa, un nume de domeniu potrivit ar putea fi www.prajituridecasa.ro. Orice utilizator care va vedea numele domeniului va intelege nisa (domeniul de activitate) al website-ului. Evita denumirile care pot crea confuzii cu alte domenii sau branduri existente, chiar si cele internationale.
  • Evita cifrele si cratimele - pentru a te asigura ca nu vei pierde trafic potential, este de preferat sa nu folosesti cratime si/sau cifre in numele domeniului. Singura situatie in care este recomandata folosirea cratimei este situatia in care domeniul este format din doua cuvinte a caror alaturare este deranjanta din punct de vedere vizual si fonetic (Stiri-iasi.ro vs. Stiriiasi.ro).
  • Atentie la marcile inregistrate - pentru a nu risca eventuale neplaceri de ordin juridic, trebuie sa te asiguri ca numele domeniului este unic si nu reprezinta deja o marca inregistrata. Pentru a face aceasta verificare poti accesa linkurile wipo.int si osim.ro.
  • Alege extensia corecta - extensiile de domenii precum .info, .pizza, .restaurant, .casino etc., au devenit tot mai populare. Totusi, daca afacerea ta se desfasoara exclusiv pe teritoriul Romaniei, este de preferat sa alegi extensia .ro sau .com. Aceste doua extensii sunt cel mai des intalnite in Romania (implicit cele mai familiare utilizatorilor). In cazul in care iti vei desfasura activitatea intr-o alta tara, iti recomandam sa alegi extensia tarii respective: .co.uk (UK), .it (Italia), .fr (Franta), .de (Germania) etc.
  • Cauta variatii ale domeniului - pentru a evita ca un competitor sau o alta entitate sa iti "blocheze" posibila expansiune, este de preferat sa achizitionezi si variantele asemanatoare ale domeniului, precum si posibilele greseli de scriere ale acestuia. Daca vrei sa iti protejezi brandul ar trebui sa te gandesti sa achizitionezi domeniul si cu extensiile (.com, .net etc) si sa faci redirect de pe acestea catre domeniul principal. De exemplu, daca ai ales domeniul www.cainelup.ro, ar fi util sa cumperi si domeniile www.cainilupi.ro si www.cainelup.com.
  • Adapteaza-te constant - daca ai ales un nume de domeniu, dar acesta nu este disponibil, ia in considerare sa adaugi un sufix sau prefix acestuia. Daca aceasta varianta nu este o optiune, poti alege extensii alternative sau variatii de nume. Si denumirile in engleza te pot ajuta sa iti gasesti un nume unic si usor de memorat.
Te-a ajutat acest articol? Multumim pentru feedback A aparut o problema la trimiterea feedback-ului dvs.. Te rugam sa incerci din nou mai tarziu.