Importul de produse
Procesul de import reprezinta cea mai eficienta modalitate de a adauga un numar mare de produse noi sau de a actualiza catalogul de produse existent. In platforma MerchantPro importa produsele prin intermediul unui fisier de tip datafeed, care poate fi static (fisier salvat in calculator) sau dinamic (fisier accesibil printr-un URL, generat si actualizat automat).
Importul produselor se poate face folosind mai multe formate de fisiere si ai intotdeauna optiunea sa alegi ce campuri vor fi importate sau actualizate.
Rolul functiei de import produse
Importul de produse are ca scop simplificarea procesul de incarcare a datelor pentru produse in catalogul magazinului tau si iti permite:
- Adaugarea produselor noi, care nu exista in catalogul de produse curent;
- Actualizarea diferitelor campuri de produs, in cazul produselor deja existente in catalog.
Nota
Daca vrei sa actualizezi doar stocurile si preturile produselor, o poti face din meniul Inventar disponibil in panoul de control al magazinului.
Nota
In cazul importului de produse in magazin, stocul existent nu este suplimentat, ci suprascris (inlocuit) cu unitatile de produse din fisierul importat. Pentru suplimentare de stoc utilizeaza aplicatia Manager stocuri.
Fisierul de import
Poti importa fisiere in urmatoarele formate: CSV, XLS, XML, JSON.
Fisierul de import poate avea orice structura. In cadrul procesului, poti mapa campurile din fisier pe campurile din catalogul de produse al magazinului, pentru a indica sistemului in ce campuri sa salveze informatiile din campurile fisierului de import.
In platforma MerchantPro pot fi utilizate doua tipuri de fisiere de date, in functie de locatia in care se afla:
- Fisiere stocate local - fisiere statice, stocate in computerul tau si incarcate in platforma;
- Fisiere externe, disponibile la un anumit URL - de regula, sunt fisiere generate dinamic, care pot fi accesate prin intermediul unui URL.
Dimensiunea maxima permisa pentru un fisier de import este de 16 MB. In cazul depasirii acestei limite, va fi necesara separarea in mai multe fisiere de dimensiuni mai reduse si importarea pe rand a fiecaruia dintre ele.
Etapele procesului de import
Pentru a importa un fisier cu produse, acceseaza Catalog > Importa produse pentru a realiza setarile necesare.
Nota
Importul produselor cu variante necesita o atentie sporita. Daca ai nevoie de asistenta, te rugam sa ne contactezi.
- Selecteaza tipul de fisier pe care urmeaza sa il folosesti pentru import:
- Fisier local;
- Fisier extern (URL).
- Selecteaza formatul de fisier pe care il vei importa - poti folosi detectia automata, caz in care formatul va fi identificat in mod automat de catre sistem sau poti sa alegi formatul de fisier, daca il cunosti, prin selectarea uneia dintre optiunile CSV, XLS, XML sau JSON;
- Selecteaza tipul de Encoding fisier - sistemul seteaza in mod default optiunea Detectie automata, dar daca stii deja tipul de encoding al fisierului tau, il poti selecta din lista pusa la dispozitie.
- Mergi in sectiunea Setari import la setarea De ce tip sunt produsele importate? si selecteaza una dintre optiunile:
- Produse individuale (fara variante multiple);
- Produse multivariant (cu variante multiple).
- Selecteaza actiunea necesara in ceea ce priveste tipul de import;
Import produse noi si Actualizare produse existente (localizate dupa identificator produs) - selecteaza aceasta optiune pentru a realiza importul tuturor produselor noi (produse care nu exista inca in cadrul magazinului) si actualizarea informatiilor produselor deja adaugate in cadrul magazinului.
Pentru operatiunea de actualizare a produselor existente, sistemul va folosi unul dintre urmatorii indicatori, dupa caz, pentru a identifica produsele care trebuie modificate:
- ID produs - cod intern unic specific magazinului tau, generat in momentul in care se creeaza un produs nou in sistemul MerchantPro - adaugat manual sau prin import. Poti mapa doar acest identificator daca vei face o actualizare a produselor in baza unui export prealabil tot din magazinul tau).
Cod SKU (Stock Keeping Unit) sau EAN ( European Article Number) - pentru produsele importate de la o entitate terta (ex: un furnizor) este obligatoriu sa mapezi fie codul SKU, fie codul EAN in pasul de mapare a campurilor. Acesti identificatori ajuta platforma sa recunoasca si sa actualizeze corect produsele din catalog.
Nota Pentru a putea configura codurile SKU si EAN in timpul procesului de import, asigura-te ca acestea sunt activate din pagina Setari catalog.
- Import produse noi (produsele existente nu vor fi actualizate) - selecteaza aceasta optiune pentru a efectua doar importul produselor noi din cadrul datafeed-ului. Daca in datafeed vor exista informatii ale produselor deja adaugate in cadrul magazinului, aceste produse nu vor fi actualizate in urma importului.
- Apasa Continua;
- Mergi la sectiunea Setari feed si realizeaza procesul de Mapare coloane - pentru a incarca informatiile din datafeed in campurile potrivite din catalog trebuie sa mapezi (asociezi) coloanele pentru a stabili corespondenta dintre campurile existente in fisierul de import si campurile din catalogul de produse din magazin. Pe prima coloana se vor regasi campurile din datafeed, iar pe cea de-a doua coloana va trebui sa selectezi campul corespunzator din catalogul tau de produse. Daca nu vrei sa importi sau sa actualizezi un anumit camp, selecteaza optiunea Ignora acest camp. Trebuie sa mapezi in mod obligatoriu campurile Nume si Pret, deoarece sunt informatii de baza fara de care produsele nu pot fi publicate in magazin. Daca in fisierul de import sunt disponibile campurile SKU sau EAN, este recomandat sa le importi in magazin. Pe baza acestor identificatori unici vei putea sa actualizezi pe viitor produsele corespunzatoare.
Nota Previzualizarea se realizeaza pe baza maparilor pe care le-ai facut, afisandu-se informatiile din fisier care se vor salva in campurile din magazinul tau. Poti utiliza aceasta functie prin click pe sagetile de navigare, pentru a verifica daca informatiile sunt extrase in mod corect, respectiv daca maparile efectuate sunt corecte. - Mergi la sectiunea Setari date pentru a configura anumite setari suplimentare cu privire la datele importate. Informatiile afisate in aceasta sectiune pot varia in functie de campurile mapate, precum:
Daca ai mapat campul Pret- Selecteaza moneda in care sunt exprimate preturile din fisierul importat;
- Selecteaza ce tip de pret ai mapat pentru import in cadrul magazinului, respectiv daca acestea contin deja sau nu taxe aplicate;
- Optional, introdu un Multiplicator de ajustare a pretului, cu ajutorul caruia poti creste sau micsora preturile care se vor importa in magazin (ex: 1.2 pentru +20%, 0.8 pentru -20%);
- Selecteaza modalitatea de rotunjire a preturilor, in momentul in care vor fi importate in sistem.
- Caracteristici cu scop informativ - atributele de tip informativ au rolul de a descrie anumite caracteristici sau specificatii ale produsului (ex: memorie disponibila, tip ecran) si nu necesita selectie din partea clientului la adaugarea produsului in cos;
- Atribute care vor defini Variante de produs - aceste atribute identifica anumite versiuni ale produsului si pot necesita selectia cumparatorului la adaugarea produsului in cos. Poti seta selectia variantelor ca obligatorie sau optionala la adaugarea in cosul de cumparaturi;
- Selecteaza tipul de separator al valorilor multiple, in cazul in care pentru un produs exista mai multe valori ale unui atribut grupate in acelasi camp. Deschide fisierul si verifica ce tip de separator este utilizat, apoi selecteaza-l din lista;
- Selecteaza daca la importul noilor valori ale atributelor, pentru produsele existente vor fi pastrate valorile existente si adaugate cele noi sau daca vor fi sterse valorile existente si adaugate valorile noi.
- Apasa Continua;
- Dupa realizarea setarilor anterioare, in sectiunea Sumar import va fi afisat sumarul importului care iti prezinta toate produsele ce vor fi importate. Daca exista erori cu privire la localizarea produselor in fisier (ex: coloanele din datafeed nu corespund cu datele mapate) va fi afisat numarul de produse omise si motivul pentru care nu pot fi importate. In sectiunea Produse vor fi afisate informatii referitoare la produsele existente (numarul de produse existente in catalog si actualizate) si la produsele noi (pe langa numarul de produse noi importate, poti selecta statusul acestora: Activ - se afiseaza in magazin -, respectiv Inactiv - nu se afiseaza in magazin, optiune pe care o poti utiliza pentru a verifica produsele importate inainte de listarea lor in shop;.
- In sectiunea Date suplimentare vei putea configura datele suplimentare aplicate produselor:
- Categorii Daca in fisierul importat nu exista categorii noi de produse, va fi afisat mesajul Nu exista categorii noi in fisierul importat si vei putea alege in ce categorie sa incluzi produsele noi incarcate (se va afisa o lista ce contine categoriile existente deja in magazin). Daca in fisierul importat exista categorii noi de produse, va fi afisat un mesaj informativ cu privire la numarul de categorii noi care nu exista inca in baza de date a magazinul tau. In acest caz, poti alege sa salvezi inregistrarile noi sau sa muti produsele intr-o categorie care exista deja in magazin.
- Producatori Daca in fisierul importat nu exista producatori noi, se va afisa un mesaj de informare. Daca in fisierul importat exista producatori noi, se va afisa un mesaj informativ cu privire la numarul de producatori noi care nu exista in magazinul tau. In acest caz, poti alege sa salvezi inregistrarile noi sau sa muti produsele pe un producator care exista deja definit in magazin.
- Atribute produse Daca in fisierul importat nu exista atribute noi, va fi afisat un mesaj de informare. Daca in fisierul importat exista atribute noi, se va afisa un mesaj informativ cu privire la numarul de atribute noi care nu exista in baza de date a magazinului tau. In acest caz, poti alege sa salvezi sau sa nu salvezi inregistrarile noi.
In sectiunea Sumar import sunt afisate informatiile referitoare la finalizarea procesului de import: produse adaugate, informatii despre categorii, producatori etc., precum si detalii despre proces.
Daca importul s-a finalizat cu succes, vei putea accesa lista de produse nou importate si, dupa caz, actualizate, prin click pe linkul disponibil pe numarul de produse. Acesta se va regasi in catalogul tau de produse, in cadrul sectiunii Ultimul import.
Daca au existat erori in timpul procesului de import, vei putea vedea o lista cu produsele omise, insotite de informatiile despre erorile care au impiedicat importul.
Exemple de fisiere pentru import
Pentru facilitarea procesului de pregatire a fisierului de import, poti descarca exemplele de mai jos:
- Fisier de import produse individuale (fara variante)
- Fisier de import produse multivariant (cu mai multe variante de culoare, marimi etc.)
Asigura-te ca pastrezi structura capului de tabel si instructiunile detaliate din acest topic, pentru completarea corecta a campurilor.