Tipuri de categorii de produse
Categoriile de produse sunt esentiale pentru organizarea catalogului in magazinul tau online. Acestea permit structurarea produselor intr-un mod clar si accesibil pentru vizitatori, imbunatatind navigarea si experienta de cumparare.
Tipuri de categorii
In platforma MerchantPro poti crea doua tipuri de categorii:
- Categorii statice - permit incadrarea manuala a produselor in categorie, fie individual, fie prin actiuni de tip bulk sau import, precum si crearea unei structuri ierarhice pe 4 niveluri (o categorie principala si pana la 3 niveluri de subcategorii);
- Categorii dinamice - asigura incadrarea dinamica a produselor, pe baza unor filtre pe care le definesti (brand, tag, pret, atribut etc.) la nivelul fiecarei categorii. Categoriile dinamice sunt actualizate constant, in functie de modificarile din catalog si poti alege sa le afisezi in site sau le poti utiliza exclusiv intern.
Adaugarea unei categorii
- Acceseaza Catalog > Categorii;
- Apasa butonul Adauga categorie;
- Selecteaza tipul de categorie: statica sau dinamica;
- Completeaza informatiile necesare:
- Denumire (afisata in magazin);
- Descriere (afisata in magazin);
- Imagine (optional);
- Categorie parinte (daca vrei sa creezi o subcategorie).
- Pentru categoriile dinamice este necesar sa setezi cel putin un filtru pe baza carora vor fi adaugate produsele in cadrul categoriei;
- Selecteaza statusul Activ, pentru a afisa categoria in magazin;
- Apasa butonul Salveaza.
Editarea unei categorii
Acceseaza Catalog > Categorii si da click pe butonul Editeaza asociat unei categorii. Realizeaza modificarile dorite, dupa care apasa Salveaza.
Afisarea unei categorii in magazin
Pentru a fi afisata in magazin, o categorie trebuie sa aiba statusul Activ si sa contina produse active. Categoriile active, dar care nu contin produse disponibile sau active, nu vor fi afisate in meniuri.
In cazul categoriilor statice, poti controla inclusiv modul de afisare a categoriilor in magazin.
Ordonarea categoriilor in meniurile din magazin
Acceseaza Catalog > Categorii, da click pe butonul Sorteaza pentru a activa functia drag & drop. Reordoneaza categoriile sau subcategoriile din magazin in functie de preferinte si apasa Finalizare.
Alternativ, poti seta ordinea si la nivelul fiecarei categorii in parte, din pagina de adaugare/editare a categoriei: mergi la setarea Pozitie in lista (afiseaza dupa categoria), selecteaza din meniu dupa ce categorie va fi afisata cea curenta si apasa Salveaza.
Ordonarea produselor in categorii
Din pagina de adaugare/editare a unei categorii poti selecta criteriul in functie de care vor fi ordonate in cadrul categoriei respective produsele din catalogul magazinului tau (Ex: Cele mai populare, Cele mai noi, Pret crescator, Pret descrescator).
Activarea setarii Ordonare manuala face disponibila optiunea de ordonare manuala a produselor in cadrul categoriilor. La accesarea optiunii, poti selecta produsele pe care vrei sa le promovezi in cadrul categoriilor respective.
Vezi detalii despre ordonarea manuala a produselor in categorii.
Adaugarea imaginilor pe categorii/subcategorii
La nivelul categoriilor pot fi activate campuri aditionale de tip Imagine, care iti permit sa adaugi imagini atat pentru categoriile principale (Menu image), cat si pentru subcategorii (Imagine subcategorie).
Setari SEO
In cadrul paginilor de adaugare categorii (statice si dinamice) regasesti sectiunea SEO, in care poti realiza setarile specifice pentru a obtine o mai buna indexare a categoriilor in motoarele de cautare.
Daca nu introduci continut meta specific, acesta va fi generat automat pe baza altor informatii pe care le-ai completat (detalii din descriere, filtre etc.).
Cateva recomandari:
- Adauga un call-to-action clar, care sa ajute utilizatorii sa inteleaga imediat ce pot gasi sau obtine in respectiva categorie;
- Scrie de preferinta o meta-descriere in limita a aproximativ 320 de caractere si evidentiaza succint avantajele pentru utilizatori;
- Introdu pe cat posibil meta-descrieri unice pentru toate categoriile, pentru a ajuta motoarele de cautare sa inteleaga mai bine continutul paginii si sa il compare cu cel din alte pagini similare.
In sectiunea SEO ai totodata la dispozitie si optiunea de a selecta daca o categorie va fi indexata sau nu de motoarele de cautare. Este recomandat sa selectezi optiunea Index, pentru a indica motoarelor de cautare sa indexeze pagina. Daca selectezi No index, motoarele de cautare vor primi informatia de a nu indexa pagina respectiva.
Configurarea meniului de categorii din magazin
Acceseaza Website > Meniuri navigare si apasa butonul Adauga un element de meniu si selecteaza unul dintre elementele de meniu pentru afisarea categoriilor in zona de header a magazinului.
Vezi detalii in topicul despre configurarea meniului de categorii din magazin.
Nota
In cazul categoriilor statice, poti seta permisiunile de acces ale vizitatorilor inclusiv la nivelul fiecarei subcategorii in parte.