Program de afiliere - creare si administrare

In cadrul magazinului tau MerchantPro ai posibilitatea de a crea un sistem propriu de afiliere, pe care il poti gestiona complet independent. 

Pentru a-l implementa, este necesara instalarea aplicatiei Program de afiliere, prin intermediul careia poti acorda afiliatilor comisioane din vanzari pentru recomandarile finalizate cu o comanda in magazinul tau.

Principalul avantaj al crearii unui program de afiliere in shop este reprezentat de aducerea de noi clienti pe site, care pot contribui la cresterea vanzarilor si incasarilor afacerii tale online.

Modele de afiliere in magazin

In magazinul tau MerchantPro poti implementa, la alegere, unul dintre cele doua tipuri de modele de afiliere (poti modifica ulterior modelul de afiliere selectat din pagina de setari a aplicatiei):

1
Modelul Parteneri afiliati

In cadrul unui program bazat pe acest model, viitorii afiliati se vor putea inregistra printr-un formular de inregistrare dedicat din magazin, creat automat odata cu instalarea aplicatiei Program de afiliere

Fiecare afiliat aprobat in program va avea la dispozitie un link de afiliat si un cod de reducere generat automat (in functie de setarile tale). Aceste instrumente de promovare sunt disponibile in cadrul contului de afiliat, iar pe baza lor va fi realizat tracking-ul comenzilor generate de afiliat si se vor inregistra comisioanele acestuia.

Afiliatii isi vor putea urmari performanta prin intermediul unui cont specific in cadrul magazinului. Comisioanele obtinute de acestia vor fi acumulate in Wallet-ul de afiliat si vor putea fi retrase prin initierea unei cereri de retragere. 

Ulterior, va fi necesar sa realizezi separat decontarea.
2
Modelul Referreri

Acest tip de program poate fi accesat de orice client sau utilizator inregistrat al magazinului. Utilizatorii care recomanda magazinul pot sa obtina comisioane de o anumita valoare, atunci cand recomandarea se finalizeaza printr-o comanda in magazin.

Un utilizator al magazinului se poate inscrie in programul de Referreri accesand pagina Activeaza cont de afiliat, disponibila in sectiunea Contul meu din shop. Ulterior, acesta va putea regasi in contul de afiliat un link personalizat si, in functie de setarile tale, un cod de reducere, pe baza carora se va realiza tracking-ul comenzilor generate si inregistrarea comisioanelor.

Referrer-ul isi va putea urmari performanta din sectiunea Dashboard afiliat, care poate fi accesata din contul sau de utilizator din magazin. Comisioanele obtinute vor fi acumulate de acesta in Wallet si vor putea fi utilizate pentru plati in cadrul magazinului (in functie de setarile pe care le-ai definit pentru metoda de plata Wallet).

Nota

Pentru ambele modele de afiliere, comisioanele pot avea valori diferite pentru fiecare categorie de produse si sunt alocate automat in contul Afiliatului/Referrer-ului pe baza sistemului de tracking.

Configurarea aplicatiei

Nota

Aplicatia Program de afiliere poate fi instalata in magazin doar daca in prealabil ai instalat si configurat aplicatia Wallet, care le permite afiliatilor sa acumuleze comisioanele.

Pentru a crea un program de afiliere in magazin, acceseaza din panoul de control Setari > Aplicatii, identifica aplicatia Program de afiliere si apasa butonul Instaleaza aplicatia.

Continua in pagina de setari a aplicatiei si selecteaza pentru inceput modelul de afiliere dorit: Parteneri afiliati sau Referreri.

Personalizeaza apoi modul de functionare a aplicatiei si selecteaza/seteaza:

  • Numarul de zile in care tranzactiile afiliatilor vor fi aprobate automat de sistem - acestea sunt calculate de la momentul marcarii comenzilor corespunzatoare ca livrate;
  • Durata de viata a cookie-ului aferent unui afiliat - dupa expirarea numarului de zile pe care il introduci, comanda nu va mai fi atribuita afiliatului si nu va mai fi inregistrat comisionul corespunzator;
  • Procentul comisionului standard - introdu procentul care se va aplica pentru orice categorie de produse, cu exceptia celor pentru care definesti un comision specific. Procentul poate fi modificat prin adaugarea unui nou grup de afiliati si asocierea afiliatilor pe grupul respectiv;
  • Procentul comisionului oferit in functie de categoriile de produse din magazin - aceasta setare o poti utiliza daca vrei sa oferi un comision preferential pentru anumite categorii de interes. Poti seta mai multe astfel de comisioane prin accesarea butonului Adauga;
  • Crearea automata a unui cupon de reducere pentru fiecare afiliat - activarea setarii permite asocierea automata a unui cupon unic de reducere in contul fiecarui afiliat aprobat in program, pe care acestia il vor putea distribui ulterior pentru stimularea conversiilor.
  • Nota

    Este necesara crearea in prealabil a cel putin unei reguli de discount de tip cupon de reducere pe care sa setezi un numar nelimitat de utilizari.
  • Modul de aprobare a solicitarilor de afiliere - in mod automat sau confirmate manual din listing-ul de afiliati din magazin;
  • Suma minima retragere - introdu suma minima pentru care se va putea initia o cerere de retragere;
  • Afisarea in zona de footer a magazinului a link-ului catre formularul de inregistrare in programul de afiliere.
  • Apasa Salveaza dupa verificarea tuturor setarilor. 

    Nota

    Dupa instalarea aplicatiei, in meniul Marketing din panoul de control al magazinului va deveni disponibila pagina Afiliati, de unde poti administra afiliatii inregistrati in program si sa adaugi altii noi in mod manual.

    Crearea unui cont de afiliat in magazin

    Utilizatorii care acceseaza link-ul de afiliere pe care il afisezi in magazin vor trebui sa isi introduca datele personale si sa urmeze o procedura de inregistrare similara celei de la crearea unui cont de client in shop.

    Ulterior, dupa aprobarea contului de afiliat (in functie de setarile pe care le-ai definit), in contul afiliatului va deveni disponibila sectiunea Dashboard afiliat.

    Adaugarea manuala a unui cont de afiliat

    Din panoul de control al magazinului ai de asemenea optiunea de adaugare manuala a unui cont de afiliat.

    Crearea de grupuri de afiliati

    La configurarea initiala a aplicatiei Program de afiliere, sistemul va crea in mod automat un grup de afiliati Standard, pe care vor fi asociati in mod implicit atat afiliatii inregistrati in programul de afiliere din magazin, cat si cei pe care i-ai adaugat in mod manual.

    Ulterior, poti crea si alte grupuri de afiliati din pagina de setari a aplicatiei.

    Nota

    Afiliatii din magazin vor fi marcati corespunzator si in pagina Clienti.

    Crearea unui cupon de reducere pentru afiliati

    In magazinul tau MerchantPro ai posibilitatea de a crea si de a oferi cupoane de reducere pentru afiliatii dintr-un anumit grup pe care l-ai definit.

    Pentru a face disponibil un cupon de reducere in conturile de afiliati din magazin, este necesar mai intai sa creezi cuponul si apoi sa il asignezi pe grupul de afiliati dorit.

    Nota

    La setarea cuponului de reducere, asigura-te ca in setarea Limita utilizare cupon selectezi optiunea Fara limita, pentru a preveni situatiile in care cuponul unui afiliat nu poate fi utilizat de catre clientii referiti de acesta.

    Administrarea conturilor de afiliat

    Toate conturile de afiliat create in magazin pot fi administrate din pagina dedicata, disponibila la accesarea Marketing > Afiliati.

    Alternativ, mergi in Aplicatiile mele si da click pe optiunea Afiliati.

    In pagina sunt disponibile cele mai importante detalii despre afiliati si informatii despre grupul de afiliati pe care este asociat fiecare cont, soldul curent al contului, clientii recomandati si statusul contului.

    Poti utiliza filtrele disponibile in pagina pentru a identifica rapid conturile de afiliat in functie de criterii precum Nume, Grup de afiliati, Status sau Cod de afiliat.

    De asemenea, poti adauga rapid o Nota interna pentru un cont de afiliat si poti accesa pagina de editare a unui cont, pentru a face modificari cu privire la informatiile asociate afiliatului respectiv.

    La click pe denumirea unui afiliat vei avea acces la o serie de informatii suplimentare despre performanta afiliatului respectiv, precum Total click-uri, Clienti recomandati, Rata de conversie, Comisioane in asteptare, Total retrageri, Ultimele comenzi referite sau Ultimii clienti referiti.

    Te-a ajutat acest articol? Multumim pentru feedback A aparut o problema la trimiterea feedback-ului dvs.. Te rugam sa incerci din nou mai tarziu.