Catalogul de produse

Catalogul de produse reprezinta componenta centrala a unui magazin online, fiind punctul de plecare pentru organizarea, afisarea si gestionarea intregii oferte comerciale.

Gestionarea eficienta a catalogului te ajuta sa oferi o experienta clara si relevanta clientilor tai, sa automatizezi organizarea produselor si sa asiguri coerenta datelor din magazin.

Produse

Produsele reprezinta unitatea de baza a catalogului. Fiecare produs reprezinta o entitate distincta ce poate contine variatii, atribute, campuri aditionale, preturi, stocuri si alte informatii comerciale. In platforma, produsul este punctul de pornire pentru orice proces de vanzare.

Pot exista urmatoarele tipuri de produse, fiecare tip avand un specific aparte:

Vezi aici detalii despre tipurile de produse.

Categorii de produse

Categoriile de produse sunt folosite pentru organizarea si structurarea catalogului unui magazin online. Ele faciliteaza atat prezentarea logica a produselor, cat si navigarea si filtrarea mai eficienta pentru clienti.

Un produs poate fi incadrat in sistemul de categorii astfel:

  • Categoria principala - fiecare produs poate sa fie alocat unei singure categorii principale. Se pot crea pana la 4 nivele ierarhice, permitand o organizare detaliata.
  • Categorie secundara - pe langa categoria principala, un produs poate fi asociat cu una sau mai multe categorii secundare. Acestea sunt folosite pentru navigare alternativa, filtrare sau pentru evidentierea unor colectii speciale. De exemplu un produs se poate incadra in categoria principala Sandale si in categoriile secundare Colectia 2025, Incaltaminte vara.

Categorii dinamice

Categoriile dinamice permit gruparea automata a produselor in functie de filtre predefinite, cum ar fi, de exemplu: pret, brand, atribute (culoare, material etc.).

Aceste categorii se actualizeaza automat in functie de criteriile stabilite si pot fi folosite atat pentru afisarea pe site (ex: campanii, promotii, pagini tematice), cat si intern, pentru organizare in panoul de control. Sunt ideale pentru situatii in care ai nevoie de flexibilitate si actualizare automata a continutului. Mai multe detalii despre adaugarea categoriilor dinamice gasesti aici.

Vezi aici detalii despre categoriile de produse.

Branduri

Fiecarui produs i se poate asocia un singur brand. Brandurile pot fi folosite pentru filtrare in magazin si pentru afisarea in pagina de produs.

Vezi aici cum adaugi un brand (producator)

Linii de produse

O linie de produse grupeaza articole similare (ex: pantofi din aceeasi gama sau geci cu culoare diferita).

Necesita instalarea aplicatiei Linii de produse si se folosesc pentru afisare consistenta si navigare mai usoara intre variante asemanatoare.

Vezi aici cum adaugi si administrezi liniile de produse.

Atribute

Atributele iti permit popularea intregului catalog cu informatii si pot fi folosite pentru afisare, filtrare si selectie in pagina de produs. Din perspectiva modului de definire la nivel de produs exista urmatoarele tipuri de atribute:

  • Atributele de produs - atributele informative de produs contin caracteristici comune tuturor variantelor (ex: material, destinatie).
  • Atributele de varianta - definesc variantele in care produsul este disponibil (ex: culoare, marime).

Vezi aici cum setezi si utilizezi atributele.

Identificatori

Codurile de identificare produs sunt esentiale pentru gestionarea corecta a produselor in catalog, permitand recunoasterea, organizarea si integrarea acestora cu alte sisteme externe (ERP, WMS, feed-uri externe etc.). In platforma MerchantPro, la nivel de produs si varianta de produs poti utiliza urmatorii identificatori:

  • ID intern - generat automat de sistem si utilizat pentru operatiuni interne si API.
  • SKU (Stock Keeping Unit) - cod unic care poate fi definit manual sau prin import, utilizat pentru identificarea si gestionarea produselor. Este identificatorul principal folosit si in procesele de sincronizare cu alte sisteme.
  • EAN - codul de bare standard (European Article Number), optional, dar util pentru integrare cu echipamente si sisteme externe.
  • Referinta externa (Ext Ref) - este un identificator suplimentar care poate fi setat atat pe produsul individual, cat si pe variante, fiind util in filtrarea articolelor dupa furnizor, in operatiuni de sincronizare cu ERP-uri sau in selectia produselor la import si export;
  • Cod de furnizor - este un identificator unic alocat unui furnizor pentru un anumit produs. Este folosit pentru identificarea clara a produselor provenite de la furnizori diferiti, automatizarea comenzilor si reaprovizionarii, trasabilitate si gestionarea relatiilor comerciale.

Nota

Codurile SKU, EAN, Referinta externa si Cod de furnizor pot fi activate din pagina Setari catalog.

Adaugarea identificatorilor in cazul produselor individuale

Adaugarea identificatorilor in cazul produselor multivariant

Vezi aici mai multe detalii despre identificatori.

Taguri

Tagurile permit clasificarea suplimentara a produselor si pot fi folosite pentru organizarea catalogului, filtrarea produselor, afisarea in pagina de produs sau includerea acestora in actiuni precum importuri, campanii si operatiuni bulk. Folosirea consecventa a tagurilor contribuie la o administrare mai eficienta si mai rapida a magazinului.

Vezi aici cum setezi taguri pe produse.

Furnizori

Fiecarui produs i se poate asocia unul sau mai multi furnizori. Furnizorii iti permit stocarea unor informatii esentiale la nivel de produs despre provenienta acestora si iti facilitatea actualizarea acestora prin importuri folosind codurile specifice de furnizor definite la nivel de produs sau varianta.

Vezi aici cum adaugi furnizori.

Unitati de masura

In cazul in care produsele din catalog o impun se pot defini unitati de masura diferite de unitatea de baza care este bucata (ex: kilogram, litru, metru). Unitatile de masura sunt esentiale pentru afisarea corecta a informatiei la nivel de produs; in acelasi timp este posibila definirea unor unitati care permit stocurile cu zecimale.

Vezi aici mai multe detalii despre setarile unitatilor de masura.

Depozite multiple

In mod standard, platforma MerchantPro ofera suport pentru un singur depozit / locatie de gestiune. Daca este necesara gestionarea stocurilor pe mai multe depozite (util pentru modul de prezentare si logistica) o poti face folosind aplicatia Gestiuni multiple. In acest caz fiecare unitate de stoc (produs sau varianta) poate avea stoc separat pe fiecare locatie.

Vezi aici cum gestionezi depozitele multiple.

Campuri aditionale (metafields)

Pentru un plus de flexibilitate, platforma MerchantPro ofera posibilitatea de a defini campuri suplimentare la nivel de produs, in plus fata de cele standard care au un rol predefinit. Campurile pot fi de tip text, numar, bifa etc. si le poti utiliza pentru a afisa informatii in plus despre produse, in comunicarea cu sisteme terte (ex: ERP, WMS) sau pentru a organiza mai usor catalogul. Totodata, pot fi utilizate si pentru a controla modul de afisarea a anumitor informatii despre produse in magazin.

Vezi aici cum adaugi campuri aditionale pentru produse.

Campuri de personalizare

In cazul in care ai nevoie sa colectezi informatii la nivel de produs o poti face folosind campurile de personalizare care vor fi in mod automat activare de aplicatia Personalizare comanda. Aceste campuri iti permit colectarea de informatii la nivel de produs (ex: texte, imagini) inainte de adaugarea acestuia in cart si sunt portate la nivel de comanda pe tot fluxul de checkout.

Vezi aici mai multe detalii despre gestionarea campurilor de personalizare.

Te-a ajutat acest articol? Multumim pentru feedback A aparut o problema la trimiterea feedback-ului dvs.. Te rugam sa incerci din nou mai tarziu.